St.John Ambulance, Rye, United Kingdom
Marta Nowicka & Co

Interior architect Marta Nowicka has completed the conversion and redesign of a 1950’s St John Ambulance station into a 4-bedroom family retreat in the ancient Citadel of Rye, East Sussex. The renovation brief, to change the use of the former SJA station to a residential property was a challenge in creating a space that suited the aspirant lifestyle of Rye but that also echoed Rye’s medieval history together with the ambulance stations’ industrial past. Keeping the original, lofty ground floor area as living and creating cosy bedrooms upstairs accessed via a large hallway, the plan was successfully implemented.

By removing a central wall that divided the offices from the former ambulance garage and returning the station to its original floor plan, a large 780sqft open-plan living space has been created on the ground floor. In keeping with the historical surroundings, the scheme of the design evokes medieval nuances with exposed roof timber purlins and the living space emanating out from a central hearth. A double sided wood burner sits within the vast entertaining space surrounding a hearth, with a large concrete plinth cast at the centre dividing the space into zones of cooking, eating, working, sitting and living. This medieval voice is mixed with touches of medical references, including a stainless steel nurses’ trolley, which has been used in the upstairs bathroom as a wash handstand/vanity unit with a large basin and mirror above and the remaking of the original ambulance doors into a wall artwork piece featured in the living space. The overall style is minimalistic mixed with textured materials adding warmth of the house. Original exposed brickwork and wide engineered oak flooring, which runs throughout the ground and first floors and continues to clad the walls of the double height stairwell and bedrooms in the roof space. In the living space, a wrought ironwork light-fitting feature hangs over a large dining table made of reclaimed beach timber rescued from Camber Sands. The brushed stainless steel kitchen island, which references the medical industry compliments the sand blasted, greyed timber cabinets and stunning Carrera marble worktops and splash-backs.

Drawing from local vernacular modern architectural inspirations, Marta rebuilt the 1970’s side extension - the new clad exterior of the extension, in local Lydd handmade clay peg tiles, fuses well with the existing roof peg tiles and red brick building creating a unified, site specific look. The surrounding listed garden brick walls influenced the door and window positioning, taken from views into medieval walled gardens as depicted in Renaissance art. Bespoke, flush architectural glass windows, whilst faded into the background placing emphasis on the twin pitched roof of the original building, bring in ample natural light and breathtaking rooftop and countryside views.

Wednesday 25 May 2016
Enter Here

No Comments

Terms & Conditions   |   Privacy policy   |   Cookie Policy