Villa Blåbär, Stockholm, Sweden
pS Arkitektur

Contrasts, views into the forest, spatiality and a daring and uncompromising design were the starting points for this house outside Stockholm. The structure is fully covered in roofing felt and was created during a number of workshops with the client. Different volumes were tested in models and on site, where the challenge was to locate all rooms on one level, while also fitting the geometry of the house into the slanting landscape.

Three key conditions resulted in the positioning of the house: Firstly to maximize the amount of daylight and spatiality. Secondly to block unwanted views from the neighboring houses, and thirdly to provide beautiful views into the nature west of the site, a landscape covered with blueberries and slender pines.

The prolonged and angled plan shelters the private side of the house from unwanted views. Moving along the interior of the south-west facing windows mimics the initial exploratory walks we had on site prior to construction. The master bedroom is placed where one gets the most spectacular view of the surrounding nature.

The house hovers on concrete blocks that have been cast directly onto the surfacing rock to avoid unnecessary and expensive blasting. A traditional Swedish wood construction, partly prefabricated, was the most cost effective. The choise to clad all exterior surfaces with roofing felt was both a way of keeping the cost down and to achieve a bold look.

In order to secure energy efficiency the openings on south and west were maximized. The total amount of glazing follows careful energy balance calculations and together with a geothermal heating system and an exhaust air heat pump, the house will match the high demanding energy norm in Sweden.

More projects by this architect

Enter Here

No Comments

Terms & Conditions   |   Privacy policy   |   Cookie Policy