THR350, Hong Kong, Hong Kong
Aedas Limited

Our brief was to design a unique residence for a family that reflects their strong interest in art and design as an integral part of their lifestyle. Located on the hillside of Hong Kong Island, the project is set within an urban yet comparatively low density area. Surrounding properties are low rise development with mature trees. Careful consideration was given during the design and construction stage to negate impact to existing vegetation. The design of the building perimeter and site formation respects these site assets that provide a green backdrop to the building.

As a vivid collector of modern art, the family occupying the residence has a strong interest in the sculpture of Henry Moore. Our design explored the collision between the formal face of the family against the passion derived from the freedom of art form. This is expressed on the façade and in particular through the main stairs that connects the households.

The architectural language was deliberately designed to exert a sense of formality and dignity. The façade is regimentally controlled in 1.5 meter module. The main stairs, designed in a sculptural form (based on a concept of three stacking ice cubes), punctuates this defined order and divide the frontage neatly in three portions. This stark contrast creates a sense of drama and focus that is uniquely distinctive within the immediate environment.

With the objective to reduce energy use, the envelope has been carefully designed to minimize heat gain and maximize the daylight penetration. Computer simulation was employed in the early design stage to inform the design team the best location of cladding and window openings. The final design reduced the solar heat gain by 40% on major façades.

No Comments

Terms & Conditions   |   Privacy policy   |   Cookie Policy