The Wall House, Singapore, Singapore
FARM

This is a tale of two houses - similar looking, yet independent and coming together to form a coherent whole. The two blocks sit on a sprawling piece of land, belonging respectively to the retired parents and one of their children.

This separation of the house into two blocks, in part a response to the sheer scale of the land, is also a requirement brief given by the clients. Programmatically, it consists of a two-storey block with the main living and master bedroom area, and a single-storey block housing the entertainment areas of the house.

The house was designed as a multi-generation home for a large Asian family. The client (a young member of the family) commissioned us to design a retirement home for his parents and also his own house side by side. There was an underlying conflict in the duty to be near the parents but at the same time a strong desire for separation and space. The idea of a “wall” or a series of “walls” which created overlapping enclosures and openings was the starting point for us to think about this architectural problem.

What links these two volumes together is the huge central courtyard at the entrance expressed in an austere geometry of granite floor and wall, an organically shaped oculus and a minimalist planting of six willowy trees. Like a sparse yet artful Chinese landscape painting, this sets the tone for the rest of the spaces.

The landscape design, similar to the house, is also experienced in multiple correlated layers. It takes its inspiration from the philosophy of classical Chinese Garden where views are borrowed through cutouts and vistas, and where sight lines and spaces begin to overlap.

No Comments

Terms & Conditions   |   Privacy policy   |   Cookie Policy