THE NEW OSLO CENTRAL STATION, Oslo, Norway
SPACEGROUP

Oslo Central Station was once the gateway to the City from the East. The immediate release into the main city boulevard and promenade towards the Royal Palace in the West had a grandeur and clarity long lost.

Today’s chaotic situation is resultant of decades of just-behind-time planning, and displays an alarming lack of cohesion and ability to evolve with the city it is meant to serve. The East-West polarity – historically a rich-poor divide - is no longer serving our city, and our strategy is a natural and delayed architectural response to this observation. We replace this outdated axis with a North-South axis, from forest to fjord – from the inner city to the explosive urban development of the waterfront and the bay area. The new station axis neutralizes the old stigmatized division between East and West and reflects the real shift of public flows as the city expands eastward.

This Grand Cut, which gathers all station functions into a clear linear structure, makes the architectural gesture visible in the cityscape. By contrast, today all types of shopping, station functions, and circulation compete for space and dissolve within the experience of chaotic everyday commutes. We want to liberate and strengthen each individual element with its dedicated functions and give them all a clear connection to the station axis.

Our ambition is to make the station a celebration of travel itself, prioritizing easy orientation, logistical clarity, and efficiency rather than a shopping mall in disguise. The traditional large-span steel arches of European train stations are here reinterpreted and deployed to meet the challenge of constructing above the existing and continuously operating train. The roof park provides a resting point and spectacular view of the City overlooking the fjord, the Opera House, and the main axis of Karl Johan Street.

No Comments

Terms & Conditions   |   Privacy policy   |   Cookie Policy