Completion Date: June 2015

 

Säie Pavilion, Helsinki and Tuusula, Finland
Aalto University Wood Program

The Säie pavilion was designed and built by students of the Wood Program at Aalto University in order to provide a covered space for workshops, lectures, eating and lounging in the center of the city.

Rather than using glu-lamination, the complex geometry of the building is achieved through actively bending pine elements and fixing them together using joints of CNC-cut birch plywood.

The architecture of the pavilion makes reference to garden pavilions and gazebos as well as gothic architecture and the dense space of the forest. It uses bent and twisted wooden elements to create an intricate lattice-work of structure and a welcoming canopy for a variety of activities.

The pavilion was initially built in the courtyard of the Museum of Finnish Architecture in Helsinki. The following year, the structure was moved to its permanent location in the main square of the city of Tuusula.

No Comments

Terms & Conditions   |   Privacy policy   |   Cookie Policy