Long Island House, Long Island, United States
1100 Architect

Situated on the eastern shore of Long Island, the design of this beach house is conceived as emerging from the landscape. It is composed of two elements – the main house and a pavilion – that are situated on a base that extends into the landscape. From the driveway entrance on the northern side, the house appears as a largely solid, stone-clad volume. In contrast, the more sculptural southern façade is composed almost entirely of glass to maximise ocean views and sun exposure.

The house supports the clients’ active lifestyle, and is visually connected to the ocean, nearby pond, and dune landscape. Given the position of the house along the coast, we also needed to create a durable design that is resistant to extreme weather conditions. We also included sustainable elements such as the green roof and geothermal cooling.

The dune landscape and native plantings along the ramped portion of the green roof emphasise the metaphor of the house springing forth from the terrain. Native plants surrounding the house recreate the site’s natural conditions so that the building is truly integrated with the landscape. Reinforcing this concept, the stone on the façade matches the color of the beach sand. In addition to the robust stone cladding, marine grade finishes were used to make the exterior of the house resistant to storms.

Upon entering the main house, visitors encounter an open common area enclosed by glass walls that let in an abundance of natural light and provide unobstructed views out to the infinity pool, across the dunes, and to the ocean beyond. The living, dining, and kitchen spaces are drawn together by the sloped roof, which creates continuity by connecting the first and second floors, and opening up the first floor to a double height space.

No Comments

Terms & Conditions   |   Privacy policy   |   Cookie Policy