Le Domaine, Abadia Retuerta, Valladolid, Spain
Marco Serra Architekt

Le Domaine, Abadia Retuerta

Marco Serra, Architect 

The Premonstratensian Order was founded in 1120, gaining its name from its ancestral home of Premontré Abbey. Its ideals of life were work, tranquility and hospitality. In 1146, Retuerta was built as an outstation of the ancestral home in France. In 1662, the abbey burned down and was rebuilt. Since 1931, the abbey has been a national cultural heritage building. 

The starting point for the work is the complex and its 1000-year history. While preserving the existing structure, the room sizes and proportions, new uses have been integrated in line with modern needs. Dimensions such as in the Refectory remained intact, albeit newly fitted. The facade enjoys protection as a listed building; new openings have therefore been made where necessary and with precision. 

The 5-star hotel offers 22 rooms, of which 2 are suites, two restaurants, a bar, a comfortable lounge with a fireplace, a wine shop with a wine cellar and various conference rooms. The complex also houses the new offices of the hotel and vinery administration. An outside terrace in the courtyard and a summer restaurant in the cloistergarden offer the possibility of outside seating. The church, the sacristy and the chapter house will be made available for special events. 

A major task of the project consisted in resolving the problem of humidity, by “tempering” the building. The main feature of tempering is the continuous heating of the building envelope, which usually occurs by means of heating pipes under the plastering and produces the following effects: elimination of rising damp, condensation and damaging effects of salt, stabilization of the indoor climate, physiologically and conservationally beneficial and energy-saving room heating. 

A principle of Romanesque culture was the symbiosis of architecture and landscape. The project attempts to achieve a harmony between interior and exterior space. In principle, every room has a view to bring the character of the place as close as possible to the visitor. The abbey garden has been left as it was found, with the summer restaurant planned in the cloistergarden and all adjacent rooms being assigned new uses.

Architect

Marco Serra, Basel

General Planners

Burckhardt + Partner, Basel

 

Enter Here

No Comments

Terms & Conditions   |   Privacy policy   |   Cookie Policy