JKC2, Singapore, Singapore
ONG&ONG Pte Ltd

This particular house is composed of three volumes that are positioned in such a way that they interact with each other, yet also maintain a fair amount of distance so that each block may be viewed as an independent entity. The three sections are gathered around a central courtyard, and are linked to each other by covered passages. Akin to the image of three boulders in a Zen garden, their positioning is meaningful yet equally strategic both in terms of functionality and performance. A Frangipani tree floats in the middle of the central swimming pool, thus forming a dramatic silhouette against the light refracting in the water as well as the shadows cast by the tree branches and the timber trellises on the second floor.

The language of the basic volumes mostly makes use of simple geometric shapes that follow a clean and modern aesthetic. Equilibrium is struck between the man-made spaces and the natural areas through the choice of materials. Simple shapes form a contrast against the complexity of the organic ones, and these new basic shapes are characterised by the use of key raw-finished materials, such as fair-faced concrete, stone, mild steel, tropical wood and clear glass. The dialogue between the components of this palette reflects a sense of warmth and immediacy with nature. Seemingly porous and organic, the building's skin has a raw texture that contrasts nicely with the smoother finishes used in the interior. This harmonious combination of rough and smooth materials is a refreshingly interesting concept for the modern family home.

French limestone remains the predominant material for flooring in common areas, while wooden trellises that adorn windows control the intensity of light coming into the house, and help shield off tropical heat in the afternoon.

No Comments

Terms & Conditions   |   Privacy policy   |   Cookie Policy