House in Nagahama, Nagahama, Shiga, Japan
Comma Design Office

The house is located in Nagahama city, Shiga, Japan. Nagahama is an old town with more active relationships within the neighborhood community than in Tokyo.
On the other hand, Nagahama is modernised, with cars and shopping malls along the main roads. It is common in any local cities in Japan. 

The site is bounded by the residential area on the southwest; the road on the west is mainly used for the pedestrians. There is a peaceful landscape on the northeast, where the rice fields and open space spread to Mt. Ibuki. However, there is a busy street on the north. The speed of the traffic is completely different from the slow pace of life. There are several gaps in scale and difference in speed within the environment. We planned a space that holds various relationships within the variety of this environment.

The space was created by providing a buffer zone instated of the space directly open to a particular subject. The one storey volume with the courtyard fills up the site; the first floor opens to the neighborhood, while the second floor opens to the distant view. The central unclosed courtyard simultaneously opens up to each surrounding environment. By looking at one’s own house over the courtyard, it looks like a house of others.

The façade is covered with fiber cement board accented with gold stained aluminium, which often conveys an anonymous/neutral impression. However, it picks up various shades of light depending on the weather.

No Comments

Terms & Conditions   |   Privacy policy   |   Cookie Policy