Completion Date: January 2017

 

Greenwich Peninsula Low Carbon Energy Centre, London, United Kingdom
C.F. Møller Architects

The Greenwich Peninsula Low Carbon Energy Centre is an important new landmark for sustainable and affordable energy for one of London’s major urban development areas, The Greenwich Peninsula, including 15,700 new homes and over 300,000 m² of office space.

Situated in a prominent location at the entrance to the peninsula, adjacent to the Blackwall Tunnel Approach, the building houses technically advanced boilers and combined heat & power plant that distribute heat energy via a District Heating Network (DHN) from the Energy Centre to each plot across the development.

Guided by a desire to demystify the process of energy generation, the machine room and flexible ancillary office accommodation is supplemented with a visitor centre that will offer an interactive educational experience for prearranged groups of visitors. The building footprint further allows for flexibility in adopting new energy technology over the building’s substantial lifetime.

The 49 meter tall flue enclosure is turned into a place-making statement for the gateway to the Peninsula. Designed by British artist Conrad Shawcross, the cladding for the structure is formed of hundreds of triangular panels that fold and flow across the surface of the tower forming complex geometric patterns that visually break up the flat planes to create an uneven, sculpted surface that plays with the vanishing points and perspective. At night, an integrated lighting design produces a shifting series of compositions lit from within the structure.

The structure measures 20m-wide and 3m-deep and is constructed from five interconnected steel ladder frames that are clad with perforated aluminum panels, each the size of a London bus. These triangular panels fold across the surface of the tower forming intricate geometric patterns that create a dynamic, sculpted surface.

No Comments

Terms & Conditions   |   Privacy policy   |   Cookie Policy