casa y, torino, Italy
f:l architetti

Set on the hills just outside the city of Turin, CASA Y is a family house designed for a professional couple with 3 children. Clients’ needs were very large spaces devoted to family life and a low-impact energy and house.

Tucked into the hillside, this discreet volume consists in the juxtaposition of two simple parallelepipeds, one in fair-faced concrete and the other in glass covered with cor-ten steel. Concrete and cor-ten are a stylistic choice and a functional one, the answer to the client’s need of ease of maintenance and long-term durability. 

The living area with the kitchen forms a large environment whose ample loggia projects outwards, overlooking the valley. The rest of the building is nestled into the sloping terrain. A long narrow corridor forms the distribution circuit: its fair-faced concrete walls lit by shafts of light from a skylight running the full length of the passage way.

Tall narrow windows at the end of the corridors are a natural continuation of the skylight. The study of light has a great impact and importance: to reveal forms, wall planes and textures, architectural details and to enhance the livability of the spaces.

Sunscreens of horizontal cor-ten slats shielding the full- height glazed façades open out 90° to create a secluded area in front of each room. Deceptively simple, the building’s geometry is based on refinement and elegance.

This is evidenced by the juxtaposition of materials like fair- faced concrete and steel, and the contrasting textures and finish of the raw concrete walls: silky smooth on the lower floor on account of the steel formwork used, and rough and rustic on the upper floor, patterned by timber formwork.

CASA Y combines elegance with rationality, architectural refinement of materials and certified energy efficiency.

No Comments

Terms & Conditions   |   Privacy policy   |   Cookie Policy