Completion Date: September 2014

 

Balint House, Valencia, Spain
Fran Silvestre Arquitectos

A privileged place within a golf course near to Valencia is the starting point of Balint House. The proposal is drawn with elliptical traces which contain the program and maximise the possibilities of local urban law by minimising the volumetric impact on the site. Thus, a piece with a continuous façade that seems to lodge only one floor is set on the site. The aerodynamic visuals of it guide the eye towards the deepness of the neighbouring landscape.

The volume is placed leaving as much free surface as possible towards the southern edge of the plot for it to be used as a garden, while the lateral limits are blurred with vegetation. The other elements that compose the urbanisation resemble the curved nature of the place's topography.

The inner space of the house is articulated through a central void which contains communications. Service spaces, installations and the kitchen are used to orthogonalise the curved trace of the lower floor, which opens to the garden. The upper floor with the rooms and the underground, opened to the patio, provide the house with more bounded spaces.

Four concrete supports on the lower floor hold the arched roof, from which the room's floor hangs. This structure is covered by a monolithic, ventilated façade, which is realised with a Solid Surface with a simple curve that doesn't require thermoforming to adapt to the geometry of the piece. The rest of materials used in the construction range from white to black, covering all scales of grey.

Other explanations can be superposed to this description, as the carpet of light which transforms the inside of the house as the hours go by.

No Comments

Terms & Conditions   |   Privacy policy   |   Cookie Policy