Amoeba House, Itu, Brazil
Senosiain Arquitectos

The project is located in Itú, Brazil, within a private dwelling complex provided with a golf course surrounded by the lush vegetation of the area and located at just 120 kilometers away from the city of Sao Paulo. The land is privileged since it faces to the fairway and has the ideal orientation to the north. Moreover, some of the requirements of this site are that all buildings should be located as islands at the center of a chosen piece of land and there are no fences allowed in their adjacencies.

The intention was to adapt the house, the terrace and the pool to the natural ground slope and leave the same as garden integrating it to the golf course.

The program needed three different common areas requiring specifically defined spaces: the kitchen, the TV room and a game room; hence, we decided to create a three “leg” ground floor containing the above mentioned areas which, at the same time, were connected by wide open areas. Those areas include the dining room and the living room offering uninterrupted cross views, both to the golf course and to the garden surrounding the house. On the upper floor, supported on the three ”legs”, there is the intimate area, which has spectacular views towards the golf course from the bedrooms and the family room.

The ”legs” or supports and the upper volume, were accentuated painting them with shades of gold and copper patina. In contrast, inside, different materials in beige shades were used, both in the upper and lower floors.

In order to ease circulation within the house, most furniture was integrated to the construction.

Finally, considering Brazil’s climate, sliding doors were suggested to be placed in the dining room to integrate it into the terrace and pool area when they are opened.

No Comments

Terms & Conditions   |   Privacy policy   |   Cookie Policy