Completion Date: May 2016

 

Allen Key House, Sydney, Australia
Architect Prineas

The project sought to re-work the footprint of an existing 1930s Californian Bungalow, without compromising the character of the original home. A rear addition to a 1930s Californian Bungalow located in Sydney’s leafy Lower North Shore draws on an open plan layout that gives the owners an opportunity to create the accommodation they desired while also emphasising the kitchen and entertaining areas in the rear of the structure as the true hub of the home. The size and scale of the living and dining areas were increased to maximise functional and comfortable spaces. These new spaces serve to maximise the house’s connection with its garden and leafy surrounds.

To maintain the existing bungalow and its original features, the addition is connected via a glazed link. This link creates two internal courtyards that introduce additional light into the ensuite and study. Faced with an extremely tight budget, the design of the rear addition was centred about a shed-like structure that ensured easy construction. Simple interventions and manipulations of this roof form were explored as a means to introduce additional light to the renovated portion of the house. Oversized dormer windows create a complex and lofty ceiling plane within the open plan space. These highlight windows draw views of the treetops into the kitchen and living areas, creating a strong connection between the house’s interior and its leafy surrounds.

More projects by this architect

Enter Here

No Comments

Terms & Conditions   |   Privacy policy   |   Cookie Policy