Adaptive Reuse 2016

The WAN Adaptive Reuse Award is a major international competition. The award celebrates and promotes the best in international Adaptive Reuse attracting entries from all over the world, providing a global platform to showcase your designs.

In the pursuit of sustainable development and preserving the past for the next generation, many buildings are being renovated or redeveloped – a move that significantly reduces both waste and energy, and scales down the consumption of materials. The WAN Adaptive Reuse Award recognises the talent behind these projects and champions the most successful examples of this type of conversion.

Our panel of expert judges will be looking for projects that deliver the most striking transformative effects, while remaining sympathetic to the building’s original character.

Adaptive Reuse Focus - This edition looks back in detail at the shortlisted and winning projects of 2015. We also take an in-depth look at Stephenson Studio’s mill adaption whilst studying Marvel Architects and Macro Sea’s work on Building 128 in Brooklyn. We are also pleased to present the newest entries so far into the WAN Adaptive Reuse Award getting this category off to a sensational start.

Benefits of entering  

The winning and shortlisted entrants all receive dedicated press kits and their projects will be featured in a special edition of News Review which reaches over 160,000 property developers, architects, consultants and organisations in countries around the world.

The winning, shortlisted and commended entrants receive an award certificate and their project makes headline news on WAN.

Applicants will be featured permanently on the WAN AWARDS’ website and social media platforms, being seen by a large number of industry professionals. This includes Twitter, Pinterest and Facebook. 

All entrants will receive a 10% discount to the WAN Business Information project lead service where you will receive the latest information on global architectural tenders, exclusively researched from a wide range of over 100 international sources: http://www.wantoday.com/tenders/

v2com newswire, a proud partner of WAN Awards 2016, will offer the winner in this category one press kit distribution gift certificate to publicise their winning project to the media through v2com, the international design and architecture newswire with a database exceeding 70,000 international journalists specializing in design, architecture and lifestyle.

 

Terms and conditions apply 

Eligibility  

The competition is open to all projects completed during the last three full calendar years, (on or after 01 January 2013)

You must be a qualified architect to enter into this award.

Submission format & guidelines  

The format for the initial submission is as follows: 

Text summary

- We advise around 500 words for your supporting text

- Mention the key challenges of the client brief and how your design addressed it 

- Please submit the summary as continuous text, written in the third person, and not as bullet points

Images

-6 images with the maximum dimensions of 1200 pixels width x 2000 pixels height, or minimum dimensions of 622 pixels width x 412 pixels height

- Image 1 will be your 'main image'.

- All images must be at least 72 dpi, in jpeg format                                                  

- You can upload your images and text using the upload form in 'Backstage'

You can view an example of how your project will appear on WAN by clicking HERE

How to enter  

Click the yellow 'Enter Now' button.

If you are already registered you will be able to click 'login' and use your existing registration code and password.

If you are registering for the first time you will need to click the 'sign up' button and complete the registration form. You will then be sent a registration code and password by email, which you can use to log in to 'Backstage'. (Please check your spam folder if you do not receive this immediately.)

Once logged in, please follow the instructions, ensuring you have selected the correct category.

Please direct any questions or problems regarding entries / registration or payment to sam.horscraft@builtenvironmentmedia.com

Please make cheques payable to WAN and send to the address below: 

World Architecture News
Accounts dept
15-17 Middle Street
Brighton BN1 1EL
United Kingdom

UK entries please add VAT.

DEADLINE: 2 November 2016

Judging criteria  

The judges will use their experience in the sector to assess your project on a number of factors to get to the short list including; Originality, Innovation, Form, Function, Sustainability and Context.

The shortlisted projects will then be tested to see whether your design has:

Addressed any key challenges within the client brief

and/or

Pushed the accepted boundaries for this project type using innovation and original design features.

The competition stages  

A long list of around twenty five projects will initially be selected, but the total figure will depend entirely on the final amount of entries submitted by the closing date. Further details of these projects will then be requested, including plans, sections, elevations and more technical information. From the long list, a short list of six projects will be selected before an overall winner is chosen.

On occasion, a project may be ‘commended’ even if they have not made the final six short list, and this is entirely at the discretion of the jury.

Cost  

The entrance fee is £390 but an early registration price of £340 is available for entries made before September 30 2016.

Key Dates:

Tell a friend

Winner

  • Torsby Finnskogscentrum

Shortlist

  • Torsby Finnskogscentrum
  • Rubjerg Knude Lighthouse Transformation
  • Au Pont Rouge
  • IMAGINE STUDIO, Vikhroli
  • Yingliang Stone Archive
  • House of Vans London

Commended

  • The Elysian

Longlist

  • NOAA Inouye Regional Center
  • Kapor Center for Social Impact
  • El Barrio's Artspace PS109
  • The Elysian
  • Owatonna  Public Utilities
  • South Bank Tower
  • The Buffalo Bayou Park Cistern: Civic Repurposing of A Defunct Historical Utility
  • Holkham Hall Stables and Pottery Building
  • 330 Hudson
  • Audrain Buildin
  • VODACOM ALTECH ALTRON CENTRE FOR SPECIALISED SERVICES BUILDING
  • Torsby Finnskogscentrum
  • International Wine & Spirits Museum
  • Rubjerg Knude Lighthouse Transformation
  • Au Pont Rouge
  • Red Bull Station
  • Rigot Stalars
  • Royal Shakespeare Company The Other Place
  • School Heritage Building, Taichung First Senior High School
  • CBRE Masonic Temple
  • Bridgehill Residences
  • IMAGINE STUDIO, Vikhroli
  • 70 Pine Street
  • Main Site Tower & Peter Froggatt Centre refurbishment
  • Yingliang Stone Archive
  • Quanyechang Activites Center: interior design and layout
  • Filene's Department Store
  • The Lighthouse, King's Cross
  • Allez-Up Rock Climbing Gym
  • Primus Hotel
  • Oldham Town Hall
  • Knoxville Botanical Garden & Arboretum Visitor Pavilion
  • The Glass Gallery (The Kadar Media Lab Building, Shenkar College)
  • House of Vans London
  • Symmetry Partners

All entries

  • NOAA Inouye Regional Center
  • The Verb Hotel
  • Kapor Center for Social Impact
  • El Barrio's Artspace PS109
  • Rouge Tomate
  • 195 Broadway
  • The Elysian
  • Owatonna  Public Utilities
  • 95 Evergreen
  • South Bank Tower
  • The Buffalo Bayou Park Cistern: Civic Repurposing of A Defunct Historical Utility
  • Holkham Hall Stables and Pottery Building
  • 330 Hudson
  • Audrain Buildin
  • VODACOM ALTECH ALTRON CENTRE FOR SPECIALISED SERVICES BUILDING
  • Torsby Finnskogscentrum
  • International Wine & Spirits Museum
  • Rubjerg Knude Lighthouse Transformation
  • Drum Tower Office RSAA
  • Au Pont Rouge
  • Red Bull Station
  • Rigot Stalars
  • Albemarle Street
  • Team Living House
  • Sky Villa
  • Royal Shakespeare Company The Other Place
  • School Heritage Building, Taichung First Senior High School
  • CBRE Masonic Temple
  • GPO Witness History
  • Bridgehill Residences
  • IMAGINE STUDIO, Vikhroli
  • 70 Pine Street
  • Townhouse Studios
  • Main Site Tower & Peter Froggatt Centre refurbishment
  • Daguillard Summer House
  • Can Misses Hospital and healthcare Center
  • The Hague at The Beacon
  • Yingliang Stone Archive
  • VDP Engineering Office
  • Quanyechang Activites Center: interior design and layout
  • Filene's Department Store
  • Simply Fresh by McCaffrey's
  • The Lighthouse, King's Cross
  • 10 Hubert Street
  • Marilyn I. Walker School of Fine and Performing Arts
  • The Vault Wine Bar
  • MullenLowe
  • University of Chicago - Saieh Hall for Economics
  • Allez-Up Rock Climbing Gym
  • Primus Hotel
  • Office Renovation in Hangzhou
  • Oldham Town Hall
  • Knoxville Botanical Garden & Arboretum Visitor Pavilion
  • The Glass Gallery (The Kadar Media Lab Building, Shenkar College)
  • Tapstone Energy Headquarters
  • House of Vans London
  • Symmetry Partners

View all entries

Winning announcements

 

WAN Adaptive Reuse Winners 16

The Torsby Finnskogscentrum project by Bornstein Lyckefors Arkitekter has been announced as the winner of the WAN Adaptive Reuse Award 2016
It is with great pleasure that we champion Bornstein Lyckefors Arkitekter as the winner of the WAN Adaptive Reuse Award 2016 for their Torsby Finnskogscentrum project - Congratulations!
The winner was selected from six shortlisted projects which were chosen by our esteemed jury panel: Nina Rappaport, Publications Director at Yale School of Architecture & Project Director at Vertical Urban Factory, Michael Booth, Associate Partner at Pollard Thomas Edwards, Mat Cash, Architect and Group Leader at Heatherwick Studio, David Jennings, Director at EPR Architects and Ziona Strelitz, Founder Director at ZZA Responsive User Environments.
The judges felt that the shortlisted projects highlighted the range of possibilities within Adaptive Reuse, highlighting fantastic examples of what’s possible in this category. They were all in agreement that there was one clear winner on the day.
Bornstein Lyckefors Architects has transformed a modest school building in the deep forests of Värmland, Sweden, into a public museum celebrating the slash-burn agriculture Finns who settled in the very same forests in the early 1600s. By acknowledging the qualities of the original building, resources could be used to address communicative challenges stressed by the client. An outer facade was erected, signalling the new purpose of the building. Conceived as a wooden palisade this new layer defines an envelope within which the museum can continue to expand, converting class rooms into new exhibition spaces as additional funds are raised.
In 2013, Värmland's Museum decided to invest in new premises for its branch Torsby Finnskogscentrum. Commissioned to tell the story of the Finns who settled in the forests of Värmland, Sweden, the museum saw an increased relevance in this story, relating it to today's narrative of global migration. Having previously shared facilities with other institutions they now looked forward to having a building of their own. An old elementary school was found in Lekvattnet in the heart of the old Finn territory, and Bornstein Lyckefors Architects was involved to find a strategy for its physical transformation.
David was impressed with the simple but strong concept: “I think it’s understood how an existing building might be adapted in the future, but addresses the fact that you want to make the building different. It’s an incredibly simple but very strong concept. I feel the architects have fully understood the brief and actually taken it a step further, by allowing the building to be adapted further overtime.”
The fact that the project was achieved on a low budget also impressed the judges with Ziona saying: “I love the fact that this project is so low cost but has such high impact.” Mat continued: “It’s a very low cost, quite innovative approach to an existing building.”
Nina particularly liked the combination of old and new styles: “The new raw timber cladding provides a view through to the historic building that becomes a shadow in the form, allowing for integration of old and new in a clever and composed design. The interior surprises while it also attests to the historic value of the site.”...

READ MORE HERE
Adaptive Reuse Award WINNER: Torsby Finnskogscentrum, Lekvattnet, Sweden by Bornstein Lyckefors Arkitekter
JUDGES
Left to Right: David Jennings, Michael Booth, Ziona Strelitz and Mat Cash
Remote: Nina Rappaport
IMAGE CREDITS
Torsby Finnskogscentrum by Bornstein Lyckefors Arkitekter © åke Eson Lindman
World Architecture News is part the Haymarket Media Group. Haymarket Media Group Limited are registered Data Controllers (under the Data Protection Act 1998) with the UK I.C.O. and we take the safety and security of your personal data very seriously indeed. Our privacy policy can be seen at www.haymarket.com/privacy-policy

We only want to communicate with people who are interested in continuing to receive news and updates from the World Architecture News group, so if you would prefer NOT to receive updates and marketing messages from us please follow this unsubscribe link and we will remove your details from our database within 7 days.
Terms & Conditions   |   Privacy policy   |   Cookie Policy